
Domácí uzené s kapustičkami a křupavou cibulkou..
Suroviny :
1 kg uzené krkovice
3 lžíce medu
5 šalotek (nebo malých cibulek)
2 lžíce balzamikového octa
2 lžíce hořčice (nejlépe hrubozrnná, celé kuličky hezky vypadají...)
sůl a pepř
2 lžíce oleje
1,25 ml bílého vína
Postup :
1) Troubu si rozehřejeme na 200 °C. Do pekáčku nalijeme dvě lžíce oleje, pokrájíme cibulky na půlkroužky, poklademe na maso a podlijeme bílým vínem. Dáme si maso předehřát na chvíli do trouby.
2) Mezitím si připravíme směs na krustičku: V hrnku promícháme med, balzamikový ocet, hořčici, sůl a pepř. Maso po chvilce vyjmeme a potřeme první polovinou medové směsi a dáme péct na 30 minut. Během pečení několikrát maso pečlivě podlijeme vypečenou tekutinou.
3) Po 30 minutách maso vytáhneme z trouby a potřeme druhou polovinou směsi. Dáme péct na dalších 15 minut (již nepodléváme), aby se vytvořila hezká krusta.
Kapustičky
Suroviny:
1 větší cibule
500 g růžičkové kapusty
špetka muškátového oříšku
sůl, pepř, chilli
1 lžíce medu
2 lžíce dobré hořčice
Postup :
1) Na másle zpěníme cibuli nakrájenou najemno, přidáme očištěné kapustičky překrájené na půlky, osolíme, opepříme, přidáme špetku chilli a muškátový oříšek, med a hořčici a dusíme doměkka (doba záleží na velikosti, ale obecně se dá říct, že ne déle než 10 minut, protože pak by kapustičky snadno ztratily barvu a pevnost).
2) Uzenou pečínku servírujeme společně s kapustičkami, zdobíme vypečenou cibulkou.