
500 g hladké mouky
250 g vody
250 g kvalitního másla
70g cukru krupice
25 g droždí
5 žloutků
lžička soli
Z mouky, soli, žloutků, cukru, droždí a vody zpracujeme těsto, které necháme asi 20 minut odpočinout. Kostku másla rozválíme do plochého čtverce a těsto do obdélníku o velikosti cca 40 x 50 cm. Do obdélníku zabalíme máslo a těsto složíme. Dáme do ledničky odpočinout na dalších 20 minut. Vyvalování opakujeme ještě dvakrát, tzn. dohromady 3x a mezitím vždy necháme těsto na 20 minut v ledničce odpočívat. Nakonec zabalíme do fólie a necháme v ledničce do druhého dne.
Těsto vytáhneme a vyválíme na 3-4 mm tenký obdélník. Ten pak rozkrojíme na dva pásy. Každý pás rozřežeme na trojúhelníky. Nepovedené okraje odkrojíme, abychom docílili pěkného tvaru. Do středu základny uděláme uprostřed na okraji malý zářez. Dáme na chvíli chladit. Od základny ke špičce rolujeme trojúhelníky směrem ven. Špička by měla být vespod. Vytvarujeme do tvaru půlměsíce. Croissanty dáme na plech vyložený pečícím papírem a jemně je potřeme vejcem. Necháme hodinu odpočinout. Poté je opět potřeme vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C 15-20 minut do silně zlatohnědé barvy.