
Jedno z nejoblíbenějších českých jídel. Pokud máte raději ostřejší, stačí přidat feferonku, nebo trochu pálivé papriky.
Ingredience 100g cibule 3 stroužky česneku 40g sádla nebo olej 400g hovězího masa kmín sůl mletý černý pepř hladká mouka mletá sladká paprika majoránka |
Omyté maso, nejlépe kližku, rozkrájíme na stejně veliké kousky. Maso vložíme do kastrolu s rozehřátým sádlem a po všech stranách ho osmahneme.
Po chvíli přidáme nakrájenou cibuli a smažíme ji s masem dorůžova. Přisypeme mletou papriku a ostatní koření, podlijeme trochou vody, aby se nám maso začalo dusit. Maso necháme několikrát vydusit až na šťávu a znovu podlíváme. Až je hovězí maso poloměkké, zalijeme ho větším množstvím vody a moukou, přidáme prolisovaný nebo nasekaný česnek, majoránku, přendáme do tlakového hrnce a dusíme hodinu a půl na mírném plamenu, až maso zcela změkne a rozpadá se.
Hovězí guláš podáváme většinou s houskovým knedlíkem, karlovarským knedlíkem, ale také může být s rýží, chlebem, bramboráčkami nebo těstovinami.